Suomeksi in English på svenska
Info
Kar­tat
His­to­riaa »
Kunnan talous
Han­kin­nat
Yh­dis­tyk­siä »
Merikarvian kylätoiminta
» Ala­ky­lä
» Harvala-Peippu-Köörtilä-Pooskeri-Pohjansaha »
» Hon­ka­jär­vi »
» Kasala-Riispyy-Timmerheidi
» Koit­tan­kos­ki
» Ku­vas­kan­gas
» Lammela-Filppula-Etelämaa-Kangasniemi
» Lan­kos­ki
» Laut­ti­jär­vi
» Trols­si
» Tuo­ri­la »
« Edellinen | Seuraava »

Alakylä

Näkymä Kuninkaantieltä 
JOULUMYJÄISET
Itsenäisyyspäivänä pidetään joulumyyjäiset Alakylän makasiinilla. Se on Alakylän Aktiivien järjestämä, jo perinteisiksi muodostunut tapahtumat. Siellä tekevät kauppansa niin joulukranssit kuin joululeivonnaisetkin, puhumattakaan puurosta ja kahvista. Sen tarjoilusta huolehtivat Uusmartat.
KUNINKAANTIEN POSTILAATIKOT
Alakylän Aktiivien Kirsti Laine sai oivan tuuman parantaa Kuninkaantien postilaatikoiden tyyliä. Jotkut niistä jo nuokkuivatkin melko kallellaan ja allapäin. Tuumasta toimeen: mestarina toimi Kyösti Marikko, jonka johdolla postilaatikoita tehtiin talkoilla. Komistukseksi useimpiin postilaatikkoihin laitettiin kuninkaan kruunu merkiksi siitä, että aikoinaan Ruotsin kuningas on kulkenut Kuninkaantietä ja pysähtynyt Kuninkaanmäellä.Salmelankoski on upea, kun se virtaa valtoimenaan.

Nimikallion lammikon syksyisiä lehtiä. 
Nimikallion tupasvilloja. 

Alakylä
Kaunis jokimaisema sopii hyvin melomiseen. Alakylä on luonnonkaunis kylä kuntakeskuksen kainalossa, Ylikylän palvelujen kupeessa. Siellä järjestetään mukavia ja persoonallisia kylätapahtumia.
Tontit ja asunnot
Kylä on kuntakeskuksen jälkeen tiheimmin asuttu kylä. Sillon tällöin myynnissä olevat talot ja tontit menevät käsistä ja kylä onkin muuttovoittoinen.
Alakylän Aktiivit
Alakylän Aktiivit järjestävät ahkerasti erilaista kylätoimintaa. Jokavuotisia tapahtumia ovat laskiaiskokko, eloilta ja Perinteistä Joulua -myyjäiset Itsenäisyyspäivänä makasiinin ympäristössä.
Veden muovaamaa taidetta 
Alakylän merellinen menneisyys
Merikarvian haja-asutus alkoi muodostua kyliksi 1300-luvulla. Ylikylä, Stupila (Vanhan yhteiskoulun tienoot) ja Alakylä kuuluivat samaan Sastmofierdin kylään 1500-luvulle asti, jolloin niiden rajat määriteltiin. Alakylän (Nijder byn) kolmen, myöhemmin viiden talon ryhmä keskittyi Merikarvianjoen laskusuiston eteläpuolelle ja saarten suojaamaan merenrantaan.

Muutama sata vuotta sitten Alakylän rantaviiva oli viitisen metriä nykyistä ylempänä ja laivat voivat purjehtia lastaamaan "keskelle kylää" Kuggin satamaan, nykyisen Viertomaan paikkeille. Sataman nimi on samaa alkujuurta kuin alasaksilainen kauppalaivaa tarkoittava "Kogge" ja viittaa näin keskieurooppalaisiinkin kauppayhteyksiin. Vasta 1700-luvun lopulla Alakylän satama siirtyi lähemmäs merta Kuuskeriin, ja vielä 1930-luvulla kaljaasit lastasivat sieltä halkoja Tukholmaan. Merellisestä menneisyydestä todistaa sekin, että kreivi Pietari Brahella tiedetään olleen merikuljetuksiaan varten kolme Suomessa rakennettua alusta, yhtenä niistä "Kankun laiva" laivurinaan Alakylästä kotoisin oleva Jaakko Kankku.

Vuonna 1614 Kuggin satamaan poikkesi korkea-arvoinen valtiovieras, kuningas Kustaa II Adolf seurueineen ja ruokaili läheisellä mäellä. Tapahtuman muistona ovat nimet Kuninkaanmäki ja Kuninkaantie. Tosin tämä kylän läpi vievä vanha Pohjanmaantie oli vierailun aikaan vielä niin kapea ja huonokuntoinen, ettei se olisi soveltunut kuninkaallisten vaunujen ajettavaksi. Kuninkaan on, vastoin perimätietoa, täytynyt käyttää Alakylän satamaan merkittyä väylää ja rannikkoa seurailevaa merireittiä tarkastaessaan näitä valtakuntansa osia.

Alakylän historiaan kuuluu kiinteästi myös 1700-luvun loppupuolen uskonnollinen herätysliike, jonka keskushenkilönä oli Rogelin talon Anna-tytär (1751 - 1784). Tätä unen kaltaisessa tilassa suomeksi ja ruotsiksi saarnaavaa nuorta herätyspuhujaa tultiin kuulemaan Ruotsista asti. Anna Rogelille on pystytetty muistopatsas hänen kotitilallaan olevalle kalliolle.

(Lähteinä Olli Laurilan Sukuni tarina ja Martti Santavuoren Merikarvian historia)

Kannattaa katsoa
- Anna Rogelin muistopatsas kylän varhaisella pohjoisrajalla Rogelin kalliolla
- Luonnonkaunis jokireitti merelle
- Kuninkaantie ja sen korkein kohta Kuninkaanmäki
- Nimikallio, kyläläisten suvilystipaikka
Nahkiaisia, norsseja ja nuoria - kylän ikä- ja elinkeinorakenne
Muuttoliikkeen vuoksi alakyläisten enemmistö on ollut varttunutta väkeä, mutta viime vuosina kylään on taas tullut myös työikäisiä lapsiperheitä. Viljelijäväestön lisäksi kylässä oli muutama vuosikymmen sitten ennen muovin vallankumousta useita pyttyverstaita, huomattavimpana niistä J.A.Salmelan saha ja kala-astiatehdas. Kylässä on myös ammatti- ja virkistyskalastajia, joiden lohi-, nahkiais- ja norssisaaliit ovat löytäneet herkuttelijoita kunnan rajojen ulkopuoleltakin. Meillä on rakennusalan ammattilaisia, toimihenkilöitä sekä hoito- ja palvelualan työntekijöitä. Mitä ei Alakylässä osata, sitä ei tarvitakaan.
Tuula-Maria Soukki kirjoittaa Alakylän kallioista:
Pilvi
Kulkee pilvi taivaankantta souten
makaan kalliolla hiljaa jouten
ihaillen pilven muotoa vaihtuvaa
se on valkea ja täynnä rauhaa
jäljitellen onnen nauhaa
hymyyn saa se kaihomielen
valloilleen urkuin sävelkielen

Äkkiä tuuli kulkuun puuttuu
kyyneleiksi ilo muuttuu
poskellani pisaroiden tuntu
pilven peittää suruhuntu
yltyy myrskyks kiukun viima
kiristyy pilven sisin siima
eri suuntiin viha ohjaa
rajuilma vailla pohjaa

Kunnes koskee sitä auringon valo
suunnattoman hehkuva palo
tyynnytellen tarttuu käteen
hellien sulkee syliin säteen
pienen pienen pilvi polon
rakkaudella täyttää joko kolon
taas on pilven muoto vakaa
kun se soutaa ladon takaa
kulkee pilvi taivaankantta souten
makaan kalliolla hiljaa jouten
kauneus, onni kohoaa sen rintaan
kuvastellen veden pintaan.
ALAKYLÄN AKTIIVIT
puheenjohtaja Laine Kirsti, 040 510 9177;
sihteeri Päiviölä Tuula, 040 533 1842
Päivitetty 17.8.2017 - Tulostettava versio -
 
 
 Merikarvian kunta • Kauppatie 40, 29900 Merikarvia • puh. 044 7246 333 • etunimi.sukunimi@merikarvia.fi