Suomeksi in English på svenska
Etusivu
Kunnanjohtajan uuden vuoden tervehdys kokonaisuudessaan
Vuoden 2017 talousarviosta ja sen perusteista
Etusivu > Kunnanjohtajan uuden vuoden tervehdys kokonaisuudessaan
« Edellinen | Seuraava »

Kunnanjohtajan uuden vuoden tervehdys kokonaisuudessaan

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2017
Viime vuosi alkoi näyttävästi loppiaisen SM-ennätyslumella. Tiedotusvälineet uutisoivat merikarvialaisen luonnonihmeen. Tapahtuman siivittämänä järjestettiin lumifestivaali ja avattiin kunnan Facebook-sivut. Ilokseni voin todeta, että kunnan Facebook-sivuja päivitetään aktiivisesti ja siellä paljon mukavia asioita esillä. Teemat ja tarinat liittyvät Merikarvian elinvoimaan, matkailuun, kulttuuriin, liikuntaan luontoon, mereen ja jokeen. Vuoden, erityisesti Krookan kesän, kulttuurianti oli edelleen monipuolinen ja antoisa huipentuen elokuun lopun venetsialaisiin.

Merikarvialla onkin iloinen yhteistyöhakuisen tekemisen maku. Uutta lisäpotkua on saatu kunnanvirastolle muutamien henkilövalintojen avulla. Uudet henkilöt tuovat oman näkynsä ja osaaamisensa sille perustalle, mikä kunnassa on kestävästi vuosien mittaan luotu. Voimme aivan aidosti olle ylpeitä kotikunnastamme. Merikarvia noteerattiin syksyllä Ylen kuntapuntarissa mallikkaasti ilmapiirin ja talouden perusteella.
Merikarvian kunnan talous ja kassa on edelleen mallikelpoinen ja talouden puskureina alhainen, vuodesta 2007 alkaen veroprosentti (19,5%), pieni lainakanta sekä suuri taseylijäämä, mitkä parantavat kykyä ja selvitä lähivuodet. Tämän vuoden aikana on pohdittu myös kunnan sijoitustoiminnan perusteita kassavarojen sijoittamiseksi. Tämä on tärkeä lähtökohta sopeutuessa uuteen maakunnallisen sosiaali ja terveyspalveluiden aikaan vuonna 2019. Sotemuutos ei aiheuttane Merikarvialle suuria toiminnallisia muutoksia, mutta rahoitusperiaatteet muuttuvat rahoitusvastuuun siirtyessä kunnasta valtiolle ja maakunnalle. Kääntöpuolena on kuitenkin verotulojen ja valtionosuuksien vähennykset.
Tämän vuoden talousarvio laadittiin vakaasti palvelut säilyttäen. Kunta käyttää lisää voimavaroja elinvoiman luomiseen ja työllistämiseen. Kunta voimistaa elinkeinotoimintaa hankkimalla palveluja Prizztech Oy:ltä yritysten tarpeisiin ja hanketoiminnan voimistamiseen. Lisäksi käynnistetään markkinointikampanja, mikä tähtää myös kunnan juhlavuoteen 2018 kunnan täyttäessä 150 vuotta.
Vuoden päättyessä on upea todeta yrittäjien hankkeina Kauppatien rivitalon ja Tuorilan liikerakennuksen kohoaminen. Viime kesänä valmiiksi käyttöönotettu kevytväylä saa valot kevääällä. Kunnat ensi vuoden investointilista on pitkä, arvoltaan 1,5 milj.€, sisältäen lukuisan määrän pienehköjä hankkeita, joista useat liittyvät elinvoiman lisäämiseen.
Merikarvialla voimme kokea ja todeta hyvän yhteistyön voiman ja merkityksen. Ensi vuosi on kunnallisvaalivuosi. Itsehallinnollisen kunnan peruslähtökohta on vastuulliset päättäjät. On syytä toivoa, että kuntalaiset ovat kiinnostuneita ja haluavat asettua ehdokkaaksi sekä ryhtyä luottamushenkilöksi. Kunta säilyy itsenäisenä, jos kuntalaiset haluvat olla päätöksentekijöinä.

Toivotan menestyksellistä vuotta 2017 viettäessämme upean Suomen 100-vuotisjuhlaa!

Pentti Ala-Luopa
kunnanjohtaja
Päivitetty 19.1.2017 - Tulostettava versio -
 
 
 Merikarvian kunta • Kauppatie 40, 29900 Merikarvia • puh. 044 7246 333 • etunimi.sukunimi@merikarvia.fi